Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Proslava 950. obljetnice benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru I.
18.12.2014.  

U benediktinskom samostanu sv. Nikole u Trogiru godina 2014. bila je godina velikog jubileja - 950. obljetnica utemeljenja Samostana. Kroz prošlogodišnje razdoblje koludrice su se pripremale svečano to proslaviti (o čemu smo već pisale na stranici Nard-a), dok se bliža priprava odvijala od 28. studenoga do 6. prosinca, tj. u danima devetnice Bezgrješnom Začeću Blažene Djevice Marije, koji su i inače svake godine u našoj crkvi i samostanu vrlo svečani. Ti dani bliže priprave bili su medijski vrlo popraćeni, tako da smo sebi mogle priuštiti malo veću odgodu pisanja ovog izvješća. Jer, nakon ovako opipljivog dodira Božje blizine, radosti i obnovljenog poleta, kojega osjeća naša zajednica, nameće se pitanje: „Tko će izreći djela moći Gospodnje, tko li mu iskazati sve pohvale?“ (Ps 106,2). Ovdje ćemo barem malo pokušati predočiti veličanstvenost svih tih događaja.
Neposredna priprava proslave počela je 28. studenoga u trogirskoj stolnoj crkvi sv. Lovre nastupom više zborova, a završila je 5. prosinca nastupom muških i ženskih klapa, također u Stolnoj crkvi. Bio je to dar, kojim su grad Trogir i mladi glazbenici počastili tako veliki jubilej svojih koludrica. Iako one nisu bile nazočne za vrijeme tih nastupa, „duhovne antene“ činile su poveznicu koja je u samostanu sv. Nikole, Stolnoj crkvi i gradu Trogiru pružila ugođaj jednog suzvučja radosti i hvale Bogu za ljubav kojom je nosio ovaj samostan kroz tako dugu povijest. U samostanskoj, pak, crkvi sv. Nikole od 29. studenoga do 5. prosinca događala su se razna predstavljanja: vrlo vrijednog i kvalitetno opremljenog Zbornika, prigodne poštanske marke, knjige o. Domagoja Runje „Žene u Isusovu grobu“ sa sadržajem njegovih predavanja na biblijsko-benediktinskim radionicama i knjižice svjedočanstva s. M. Alojzije Dorvak „Lijepo je biti benediktinka“. Sve je bilo popraćeno bogatim glazbenim programom. Svakog dana devetnice uključivali su se sljedeći zborovi: Zbor konkatedrale sv. Petra apostola u Splitu, Zbor Družbe Službenica milosrđa (Ančela) u Splitu, Zbor Družbe sestara sv. Vinka Paulskoga u Splitu, Zbor Školskih sestara franjevki na Lovretu u Splitu, Zbor nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, Zbor franjevačkih bogoslova u Splitu te klapa Stivanja iz Trogira. Tih dana program se sastojao od pjevanja Večernje (gregorijanski napjevi), Devetnice Bezgrješnoj (kroz koju su koludrice svakog dana pjevale stari trogirski napjev „Sva si lipa“), Sv. Mise, a potom neka od netom navedenih predstavljanja, koja su bila popraćena upečatljivim glazbenim izvedbama.
Proslava 950. obljetnice Samostana iznjedrila je više skladbi: svečanu pjesmu, koju je za Jubilej napisao naš duhovnik franjevac konventualac o. Špiro Marasović (upravo uoči svoje smrti), „Vjetrovi s Monte Cassina“, uglazbio mo. don Šime Marović, a 4. prosinca zanosno ju je izvela klapa Stivanja. Isti skladatelj uglazbio je i pjesmu „Davnih vremena glas“, koju je za istu prigodu napisala milosrdnica s. Vilma Šurjak, a njezine su je susestre izvele 3. prosinca. Na glavnoj proslavi 6. prosinca, sudionike euharistijskog slavlja milovali su predivni zvuci nove „Hrvatske mise“ u D-duru, što ju je za ovu svečanost skladao mo. dr. sc. Vladan Vuletin, a izveo prigodni mješoviti zbor. Koludrice je naknadno sličnim poklonom, motetom „Ave Maria“, iznenadio mladi glazbenik univ. spec. mus. Mirko Jankov, skladbom koja je objavljena u prilogu časopisa za sakralnu glazbu „Sveta Cecilija“, godište LXXXIV, Broj 3-4 - 2014.Slike/t0101.jpg
Povećaj  
Slike/t0102.jpg
Povećaj  
Slike/t0103.jpg
Povećaj  
Slike/t0104.jpg
Povećaj  

 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu