Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Zadar - 950. obljetnica spomena Samostana sv. Marije u darovnici hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV.
18.9.2016.  


Ove godine obilježavamo 950. obljetnicu darovnice hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. kojom je on u Šibeniku, na sam Božić 1066. godine, svojoj sestri Čiki, obnoviteljici Samostana sv. Marije u Zadru, darovao posjede u Zadru i njegovoj okolici, te Samostan sv. Marije uzeo pod svoju zaštitu osiguravši mu „kraljevsku slobodu“.
Obnovljen na ovim materijalnim temeljima, ali nadasve vođen duhovnim vrijednostima koje crpi iz Evanđelja i Pravila svetog Benedikta, Samostan svete Marije živi do danas. Naime, iako se smatra da su samostan osnovali benediktinci iz Sv. Krševana već prije 906. godine, a u natpisu uklesanom u kamen spominje se opatica Lampridija 920. godine, te potom u samostanskom rukopisu Descrizione opatica Agape 1050., od 1066. godine Samostan sv. Marije kontinuirano živi do danas. Mi, nasljednice opatice Čike, želimo taj događaj na prikladan način obilježiti.
Trodnevno obilježavanje obljetnice održat će se 27., 28. i 29. listopada 2016. godine: 27. listopada u sjeni Kolomanova zvonika u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se znanstveni kolokvij, 28. listopada, na godišnjicu posvete crkve, svečana liturgija u 19 sati te 29. listopada u 19 sati koncert srednjovjekovnih liturgijskih napjeva. Glavni organizator je Samostan benediktinki sv. Marije, a suorganizatori su Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru.
 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu