Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Rab - Dani otvorenih vrata 2
11.12.2017.  

Vedra, produktivna, ali i vrlo odlučna zajednica spremna na suradnju
O projektu, odnosno, o vlastitom iskustvu suradnje s rapskim benediktinkama, govorio je i doc. dr. Dušan Mlacović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, povijesničar koji istražuje rapsku prošlost već dugi niz godina:
"Tisuću godina benediktinstva na Rabu znači tisućljetnu prisutnost jednog dijela kršćanstva koji je svojevremeno bio jako produktivan, a koji je danas, što se Raba tiče, sveden na ovu ustanovu koja sve to časno nosi sa sobom za budućnost. To što se na Rabu događalo poslije 11. st., osobito tijekom 12. i 13. stoljeća, nikada više nije dostignuto, niti prevaziđeno, a dio tog bogatog naslijeđa su i benediktinski objekti od kojih je, dakako, aktivan do današnjih dana ostao jedino samostan sv. Andrije. Radi se o kući koja iza sebe ima 40, a možda čak i 60 ovakvih monaških generacija."
"Moja suradnja s benediktinkama na Rabu", istaknuo je nadalje doc. dr. Mlacović, "jedna je od najugodnijih suradnji koju sam do sada imao priliku ostvariti i moram reći da sam tada, kada sam ih imao čast prvi puta upoznati, bio jako iznenađen. Prije 15-ak godina, dakle, imao sam zadovoljstvo upoznati ovu vedru, produktivnu, ali i vrlo odlučnu zajednicu, koja je već tada bila oformljena na ovaj način kao danas, ali ako mi dopustite, posebno bih pozdravio madre Pinu (madre Pina Giuseppina Bacchia), koja je ovakav tip događanja, sa svojim vedrim duhom, prije toliko godina unijela u ovu sredinu i omogućila da danas i s časnom majkom Marinom na tako lijep način radimo. Hvala vam za sve vaše zasluge vezane uz ovaj samostan i nadam se da ovaj projekt, kojeg smo započeli prošle godine i kojeg planiramo završiti u studenom sljedeće godine predstavljanjem monografije, nije zadnji kojeg ćemo skupa za dobro ovoga otoka napraviti."Slike/6 .jpg
Povećaj  
Slike/9 .jpg
Povećaj  
Slike/10 .jpg
Povećaj  
Slike/11 .jpg
Povećaj  

 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu