Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  s. Giacoma Giorgia Colombis
3.6.2019.  

Elizabeta Golubić, benediktinka, rođena je 28. prosinca 1735. u Cresu, u plemićkoj obitelji Colombis. Na krštenju dobiva ime Elizabeta.
Njezina obitelj potječe iz sjeverne Hrvatske. Preseljenjem na otok Cres koji je bio pod vlašću Venecije obitelj je morala promijeniti prezime u Colombis.

U zrelijoj dobi, točnije 1753., odlučuje postati benediktinkom te dobiva monaško ime Giacoma Giorgia.
Napredujući u kreposnom životu postaje opaticom samostana, a obnašala je i ostale odgovorne samostanske službe.
Godine 1764. nakon velikog požara koji je gotovo uništio samostan, s. Giacoma Giorgia doživjela je snažni duhovni preokret i sve se dublje suobličavala muci Kristovoj čineći velike pokore.

Dobivši i mnoge druge mistične darove, iz poslušnosti piše dnevnik u kojem nam je ostavila dragocjeno svjedočanstvo o svom životnom putu kojim ju je Bog vodio prema svetosti.

Kao opatica brižno se skrbila o zajednici; prema sebi vrlo zahtjevna, a prema sestrama blaga i strpljiva. Osobito je milosrđe iskazivala prema siromasima.

28. lipnja 1801. blaženo je preminula u samostanskoj ćeliji.
Već sljedećeg dana, 29. lipnja 1801., obavljen je pogreb kojemu je nazočio sav creski kler, građani i brojni siromasi. Pokopana je u kripti samostanske crkve u blizini oltara sv. Benedikta.

Dana 18. srpnja 1801. potaknuti glasom o njezinoj svetosti i čudesima koja su se zbila na njezinom grobu, crkvene su vlasti svega 20 dana nakon njezine smrti pokrenule postupak za njezinim proglašenjem blaženom i svetom, što je bio jedinstven slučaj u povijesti crkve.

18. listopada 1801., nakon samo tri mjeseca postupak je završen, a spisi Procesa predani u Osorsku biskupiju.
Godine 1826. zbog ukinuća Osorske biskupije kojoj je pripadao otok Cres te ostalih društvenih i političkih neprilika, obustavljen je Proces za njeno proglašenje blaženom.

Proces je ponovno pokrenut 2014.
Iako benediktinski red postoji u Hrvatskoj već više od tisuću godina, službenica Božja Giacoma Giorgia jedina je benediktinka za koju je pokrenut postupak za beatifikaciju.

Misli službenice Božje Giacome Giorgie

Kada u svome životu budemo tako s Bogom sjedinjeni te sve Njemu za ljubav činili, imat ćemo srce smireno i živjet ćemo utješeni, bilo u uspjesima, bilo u nevoljama.
Želim neprestano, danju i noću, biti sjedinjena sa svojim Bogom.
U svome ću srcu Boga slaviti na svakome mjestu i u svako vrijeme. Hvalit ću ga i blagoslivljati svojim ustima i svojim jezikom. Neka sve bude Njemu na slavu!
Neka Bog primi moju volju kao dar i žrtvu koju mu prikazujem. Želim da se u svemu očituje Njegova, a ne moja volja.
Isuse moj, izranjeni i raspeti, daj duši mojoj počinka u svome probodenom Srcu. U toj ćeliji želim provesti ostatak svoga života.
Bog ljubi one duše koje su blaga i ponizna srca te primaju i strpljivo podnose sve ono što im On šalje i traži od njih.

Molimo da djelo koje je započelo pred toliko godina, Gospodin dovrši te Giacomu Giorgiu Colombis ubroji u zbor blaženika svoje svete Crkve.Slike/samostan.jpg
Povećaj  
Slike/s Giacoma Giorgia Colombis.jpg
Povećaj  
Slike/cres.jpg
Povećaj  
Slike/crkva_samostan.jpg
Povećaj  
Slike/dikumentacija.jpg
Povećaj  
Slike/dnevnik.jpg
Povećaj  
Slike/kuca_obitelji_colombis.jpg
Povećaj  
Slike/molitve.jpg
Povećaj  
Slike/slika_1.jpg
Povećaj  
Slike/slika_2.jpg
Povećaj  
Slike/vrata.jpg
Povećaj  

 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu