Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Jubilej sestra benediktinki u Hvaru 1
1.4.2014.  

Ove godine naša zajednica sv. Ivana Krstitelja i Antuna Opata u Hvaru, s ljubavlju i ponosom prožetom zahvalnošću, obilježava 350 godina svoga postojanja. Kao najmlađa Benediktova mladica u našoj domovini, zahvaljujući obilju Božje milosti, u neprekidnom kontinuitetu kroz sve ove godine živi i zagovara za Njegov putujući narod pustinjom života u hodu prema vječnoj Domovini. Danas, listajući po tragovima prošlog, u svemu što se povijesno zabilježilo, iščitavamo bliske i jasne stope Vječnog Pratioca, upravo uz one naše male, nejasne ljudske tragove. On je taj koji povijesti daje i ton i boju, a upravo tom našem nesigurnom i omeđenom koraku u svakom trenutku snagu, svijetlo i pomoć svoga Duha. Zato u ovim darovanim trenutcima predaha, osvrtanja, razmišljanja, zahvaljivanja za prošlo s molitvom predanja, u otvorenosti srca za buduće, željele smo s nekoliko malih vanjskih proslava obilježiti tu bogatu i plodnu povijest druženja cijele zajednice, a time i svake pojedine sestre koja je utkala svoj život u život ovog samostana, s njenim božanskim Zaručnikom. Samo On zna koliko je svaka od nas znala odgovoriti na Njegov poziv, svakodnevno, trajno, iz dana u dan u svim prolaznostima i mijenama jednog ljudskog života. Upravo to predanje ujedno je i najveće nasljeđeno blago ovog samostana a time i ono što daje vrijednost ovom Jubileju. Ovo je za nas koje danas živimo i prilika da se nadahnjujemo na vjeri onih koje su živjele prije nas, kao i spremnosti na darivanje vlastitog života u vjernom služenju nastalom iz neumornog druženja s Riječju Božjom.
Obljetnica je započela na blagdan sv. Antuna Opata 17. 01., misnim slavljem koje je predvodio o. biskup Slobodan Štambuk uz koncelebraciju župnika don Milija Plenkovića i don Jure Martinića. O. biskup se u svojoj homiliji osvrnuo na važnost laika u životu Crkve. Na pitanje postavljeno okupljenim vjernicima: tko je bio Antun Opat, svećenik ili laik, dobio je brz i siguran odgovor: monah i pustinjak, što potvrđuje povezanost puka s ovim dragim svetačkim likom. Pjevanje su vodile naizmjenično sestre i klapa Galešnik. Poslije Euharistijskog slavlja bilo je zajedničko druženje uz kolače u prostorijama samostanskog muzeja.
U sklopu jubilarne godine 7. 8. 9. i 10. veljače obilježena je 15. godišnjica posvete oltara u koji su položene moći bl. Alojzija Stepinca. Kako bi se što više i iscrpnije vjernike upoznalo s tim velikim i zanimljivim likom naše novije hrvatske povijesti organizirana je izložba fotografija “Stepinčevim stazama po Svetoj Zemlji“. Autor izložbe je gdin.Claude Grbeša –vitez Papinskog viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog, kojemu je pripadao i kardinal Stepinac. Postav izložbe je osmislila prof. Maja Juras. Izložba je spomen na hrvatsko hodočašće u Svetu Zemlju koje je 1937.godine u povodu 1900 obljetnice Kristove muke i smrti predvodio tadašnji zagrebački nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac. Izložba je bila postavljena u gradskoj Loggi dok su neki predmeti bili izloženi za razgledanje u samostanskom muzeju. U program trodnevnice bile su uključene sve župe otoka Hvara. Izložbu je u gradskoj Loggi otvorio o. biskup uz izlaganje autora i priređivača nakon čega je u samostanskoj crkvi predvodio euharistijsko slavlje. Pjevanje je vodio župski zbor sv. Cecilije pod ravnanjem maestre gospođe Klare Milatić. Poslije mise vjernici su mogli razgledati ostatak izložbe kao i stalni muzejski postav. Isti program se odvijao tokom cijele trodnevnice time da je drugi dan misno slavlje predvodio don Pavao Gospodnetić a propovijedao je don Mili Plenković iscrpno se osvrnuvši na karitativno zalaganje Alojzija Stepinca. Slavlje su animirali svojim u svijetu poznatim pjevanjem „Faroski kantaduri“ iz Staroga Grada. Treći dan trodnevnice što je ujedno bila i svetkovina sv.Skolastike, sestre sv. Benedikta i suosnivačice reda, euharistijsko slavlje je predvodio generalni vikar hvarske biskupije don Stanko Jerčić uz pjevanje župskog zbora iz Jelse. Na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca svetu misu je uz koncelebraciju više svećenika predvodio o. Biskup.
 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu