Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 SAMOSTAN ŠIBENIK


Samostan Benediktinki Sv. Luce

U jezgri kamenih oblika smjestio se Benediktinski samostan sv. Luce. Njegova burna povijest, koju je dijelio s gradom i narodom, utkana je u svaki kamen, zdenac, svaki kameni kutak.
Dozvolu za osnivanje samostana dao je papa Urban VII. 1628., a osnovan je13. prosinca 1639. godine, izvršavanjem oporuke uglednog šibenskog trgovca Nikole Buronje. Osnovan za siromašne djevojke po želji utemeljitelja samostan je kroz svoju povijest vjerno odgovarao povjerenoj zadaći.

Stoljećima sestre su vjerne čuvarice bogate duhovne i kulturne baštine. U samostanskoj zbirci, koja u malom prostoru pruža bogati povijesni presjek života Zajednice, časno mjesto zauzima jedinstveni kip Bogorodice s Djetetom iz 13. stoljeća, izrađen od terakote. Osim ovog vrijednog izloška u zbirci se čuva i oslikano raspelo iz 14. stoljeća. Tu je i Kodeks pisan starohrvatskim jezikom iz 16. stoljeća, uvezan u kožu. Brojne su ikone i slike, brojno misno ruho, kaleži, pokaznice, relikvijari, kadionici, ostali crkveni inventar, nakit, satovi, vaze od alabastra, muranskog stakla i porculana.
U samostanskoj crkvi nalaze se vrijedne orguljice iz 1638. g., venecijansko-dalmatinski barok, jedini sačuvani primjerak takve vrste u Dalmaciji.

Uz korsku liturgijsku molitvu koja je prvi i glavni „posao“ monaške svakodnevnice sestre se bave raznim djelatnostima, te osim brige za mali vrt izrađuju hostije za cijelu biskupiju, bave se pletenjem, izradom suvenira i tradicionalnih šibenskih kapa koje su dostupne posjetiteljima u samostanskoj suvenirnici-galeriji.
Tri stotine sedamdeset godina živi samostan svete Luce, u samom srcu ovog kamenog bisera, živi se ustrajno pred Božjim licem Benediktinsko geslo «Moli i radi».
Samostan Benediktinki
Sv. Luce

Sv. Luce 1
22000 ŠIBENIK
Tel/fax: 022 338-324
spas.kateiluce@gmail.com