Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 SAMOSTAN ZADAR


Samostan Benediktinki Svete Marije

Samostan sv. Marije osnovala je 1066. godine zadarska plemkinja Čika koju je u službi opatice naslijedila njena kći Vekenega koja je dala sagraditi svoju grobnicu unutar kapitularne dvorane u kojoj i danas počiva. Velika trobrodna crkva sv. Marije gradi se 1091. godine u ranoromaničkom stilu. Njezin najljepši dio je zvonik, u kojem su otkrivene freske i jedan od prvih križnorebrastih svodova u Europi. Upravo tu u tom prostoru kapitularne dvorane stoje i stupovi s imenom REX -CO-LO- MAnus-, natpis kralja Kolomana.

Samostan benediktinki u Zadru proživio je sva burna stoljeća i dočekao godinu 1943. 16. prosinca 1943. saveznici su počeli strahovito bombardiranje Zadra u kojem su u sedamdesetak navrata srušili gotovo cijeli grad i samostanski kompleks Svete Marije. Poslije II. svj. rata sestre su bile beskućnice. Preselile su u sjemenište Zmajević i tu ostale sve do povratka u obnovljeni samostan 27. rujna 1970. godine.

U sklopu samostana nalazi se "Stalna izložba crkvene umjetnosti", SICU, otvorena 1976.
Izložba obuhvaća riznicu i veći broj umjetnina zadarske katedrale, riznicu i umjetničke slike iz samostana benediktinki, kao i vrijedne zlatarske radove. Među vrijednim predmentima i relikvijarima ističe se Čikin križ - relikvijar vjerojatno iz 8. st. Vrijedna ikona Bogorodice svete Marije…….

I danas koludrice Svete Marije svojom njegovanom molitvom i predanim radom slave Boga svjedočeći svijetu ljubav koju Bog ima za čovjeka. U svagdanjem radu koludrice nastavljaju poučavati pjevanje, a poznate su kao vrsne i vrijedne slastičarke. Njeguju osjećaj za lijepo i izrađuju vrijedne predmete i suvenire. U samostanu Svete Marije koludrice svoje svakodnevno predanje žive u vjeri pod moćnim zagovorom svetog Benedikta.


Samostan Benediktinki
Svete Marije

Madijevaca 10
23000 ZADAR
Tel/fax: 023 254-820
manastazija@benediktinke-zadar.com
info@benediktinke-zadar.com